Fietsroute Noordelijk gebied

Let op! Deze routebeschrijving dateert van vóór 1999 en is niet bijgewerkt. Raadpleeg voor U gaat fietsen eerst een moderne kaart of alles nog mogelijk is.

1. De Noordelijke fietsroute begint aan de oostzijde van het station van Bussum-Naarden, op de grens tussen de gemeenten Naarden en Bussum. Op het station zijn fietsverhuur en diverse eetgelegenheden aanwezig. U rijdt linksaf de Albrechtlaan in. Vervolgens gaat u bij de eerste gelegenheid linksaf de Comeniuslaan in. U steekt de spoorlijn over en rijdt vervolgens de vierde straat rechts in (Verlengde Fortenlaan). U volgt deze straat tot de T-splitsing.

2. Aan het einde van de Verlengde Fortenlaan treft u de Werken aan de Karnemelksloot aan. Om de route te vervolgen dient u terug te keren via dezelfde weg tot de C. v.d. Lindenlaan. Daar gaat u linksaf. U volgt de weg tot de verkeerslichten voorbij de spoorwegovergang.

3. Bij het kruispunt met verkeerslichten rijdt u rechtdoor. Vervolgens slaat u rechts af de Koningin Wilhelminalaan in richting Naarden-Vesting. Na het passeren van de brug gaat u rechtsaf het fietspad op. Vanaf het fietspad kunt de vestingwerken van Naarden bekijken.

4. Aan het einde van het fietspad gaat u linksaf (Kapitein Meijerweg). Bij het inrijden van Naarden vindt u aan de linkerkant de lokale VVV. U vervolgd de weg tot aan de haven (Marktstraat). Vlak voor de brug gaat u linksaf (Nieuwe Haven) en vervolgens neemt u de eerste weg rechtsaf.

5. U neemt het eerste fietspad rechts. Aan uw rechterhand ziet u de beer van Naarden. U blijft rechtshouden en na ongeveer driehonderd meter komt u bij Fort Ronduit. U keert terug via dezelfde weg. Aan het einde van het fietspad gaat u rechtsaf richting Muiden en Amsterdam.

De beer bij Naarden (sorry, geen illustratie, Webmaster 26-11-1999)

De beer bij Naarden

6. Bij het uitrijden van Naarden gaat u linksaf de Amsterdamse Straatweg op.

7. Na de viaducten onder de snelweg en de spoorlijn gaat u linksaf richting Muiden en Amsterdam.

8. Bij de T-splitsing gaat u linksaf en direct na de brug gaat u rechtsaf (Zuidpolderweg).

9. Eerste weg rechts richting Muiden (Zuidpolderweg).

10. Bij het binnenrijden van Muiden ziet u rechts het Muizenfort (maakt geen deel uit van de Hollandse Waterlinie). Voor het Muiderslot en de VVV moet u rechtsaf gaan. Als u de route wilt volgen moet u de doorgaande weg vervolgen, de brug bij de haven (waar veel horecagelegenheden zijn) over gaan en vanaf daar de tweede straat rechts nemen (Zeestraat).

11. Als u deze straat helemaal uitrijdt komt u vanzelf bij het torenfort van Muiden (West Batterij). Vanaf het torenfort is bij helder weer het eiland Pampus te zien (maakt deel uit van de stelling van Amsterdam). Via dezelfde weg keert u terug naar de haven. Na de brug gaat u rechtsaf. Vervolgens neemt u de eerste straat aan de rechterhand, daarna opnieuw rechts en onder het viaduct door. U blijft de weg langs de Vecht volgen.

12. Na het spoorwegviaduct neemt u de eerste straat rechts. U komt dan langs Fort Weesp. Na Fort Weesp gaat u de brug over en slaat u rechtsaf. Na weer een brug gaat u linksaf, daarna bij de eerste gelegenheid opnieuw linksaf en direct weer rechts. Deze straat volgen tot het eerste kruispunt met verkeerslichten. Daar gaat u linksaf. U volgt deze weg en daarbij passeert u twee kruispunten met verkeerslichten.

13. Bij het tweede gaat u rechtsaf het fietspad op. U volgt het fietspad tot na de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

14. Na de brug neemt u de eerste weg aan de linkerhand.. U blijft deze weg langs 't Gein volgen.

15. Bij de Velterslaan (tweede weg links) gaat u linksaf

16. Na ongeveer 1 kilometer ziet u links het Fort bij Nigtevecht. U vervolgt de route door bij het kanaal rechtsaf te slaan.

17. U slaat rechtsaf bij de eerste gelegenheid. Vervolgens neemt u de eerste weg links en bij het eerste kruispunt gaat u opnieuw linksaf en gaat u de brug op.

18. U gaat bij de eerste gelegenheid linksaf en rijdt het dorp Vreeland in. U neemt de eerste weg rechts en rijdt door tot aan de Vecht. Bij de Vecht aangekomen gaat u linksaf En direct weer rechtsaf de brug over. U kunt ook op het terras van Hotel/Restaurant de Nederlanden plaats nemen. Na de brug neemt u de tweede straat rechts, gaat u onder het viaduct door en direct daarna linksaf richting Hilversum. U blijft hierbij de provinciale weg volgen, eerst over de parrallelweg, daarna over het fietspad. Na ongeveer 1 kilometer ziet u aan de linkerkant het Fort Kijkuit. U blijft de weg richting Hilversum vervolgen.

19. Vlak voor het Kruispunt met verkeerslichten gaat u rechtsaf richting Loosdrecht (Moleneind).

20. Bij de driesprong gaat u rechtdoor de Veendijk op.

21. Rechts van de weg is het Fort Spion (dijkacces) aan de Bloklaan te vinden.

22. Vlak voor de brug gaat u linksaf langs de Vecht richting Breukelen.

23. Bij Nieuwersluis gaat u de brug over (de eerste weg rechts). Na de brug gaat u direct linksaf. Als u de eerste weg rechtsaf neemt heeft u uitzicht op Fort Nieuwersluis. U keert terug naar de grote weg en vervolgt de weg naar Breukelen (aan de linkeroever van de Vecht).

24. In Breukelen gaat u bij de kerk en de verkeerslichten linksaf. Na de brug over de Vecht gaat u rechtsaf.

25. U blijft deze weg volgen tot u links de weg naar Tienhoven tegenkomt. Deze weg (Nieuwe Weg) gaat u in.

26. Na ongeveer 1 kilometer komt u het Fort bij Tienhoven (dijkacces) tegen. U vervolgt de weg naar Tienhoven.

27. Ongeveer 1 kilometer voorbij het fort gaat u rechtsaf de Veenkade op: dit is een onverhard pad.

28. Aan het einde van het onverharde pad gaat u linksaf de Middenweg op, vervolgens rechtsaf de Bethuneweg op en daarna rechtsaf richting Maarssen.

29. U rijdt de eerste weg aan uw linkerhand in (Herenweg). Links ziet u het Werk bij Maarsseveen. U volgt de Herenweg, deze gaat over in de Gageldijk.

30. Zodra de weg afbuigt richting Westbroek gaat u rechtsaf: recht voor u ziet u Fort de Gagel. U rijdt om het Fort heen en volgt de Gageldijk lang de rondweg van Utrecht.

Fort de Gagel

31. U gaat linksaf bij de St. Anthoniedijk.

32. Na ongeveer 1 kilometer komt u het Fort op de Ruigenhoeksche Dijk tegen. U rijdt om het Fort heen en vervolgt uw weg richting Groenekan.

33. Bij de verkeerslichten in Groenekan steekt u over en gaat u rechtsaf het fiespad op (Koningin Wilheminaweg).

34. U rijdt onder het viaduct door en gaat daarna linksaf en direct weer rechtsaf. Links van de weg vindt u Fort Blauwkapel. Dit is het einde van de Noordelijke route. Voor het vervolg gaat u naar de Zuidelijke route